divendres, 7 d’octubre del 2011

Primera trobada del Club de lectura

El passat dijous 6 d'octubre al vespre vàrem fer la primera trobada del Club de lectura. Va ser molt satisfactori veure que comencem un itinerari que ens pot portar moltes coses bones, sensacions, nous coneixements i noves maneres d'interpretar un text a partir de la posada en comú d'allò que el text ens suggereix a cadascú de nosaltres. La idea de crear aquest club de lectura va sorgir ja fa un temps després de reiterades converses respecte la conveniència de muntar un grup a Sant Gregori. La intenció més bàsica és crear un punt de trobada i de debat i alhora establir un fòrum prou interessant per a què escriptors, editors i experts en literatura valorin la possibilitat d'acompanyar-nos en les nostres tertúlies. Aquest és l'esquelet: un grup de gent, uns llibres per llegir i un lloc per trobar-nos i debatre sobre les nostres lectures.


Llegir és un 'plaer acumulatiu' diu la professora de literatura de la UB Laura Borràs a 'Perquè llegir els clàssics avui'. Quan més llegeixes, més vols llegir i més gaudeixes perquè 'una lectura et porta a una altra, i aquesta a una tercera...' i així vas ampliant els teus horitzons literaris i de coneixement i les teves expectatives. Alhora però quan més gran és la llista de lectures més evident és la manca de temps que tenim per llegir-les totes. Henry David Thoreau ens recomana que 'és millor llegir primer els bons llibres atès que el més segur és que no puguem llegir-los tots'. Per això hem de fer una tria acurada. La tria de lectures per aquesta primera edició del Club de Lectura de l'Ateneu de la Vall de Llémena, és la meva selecció. I amb això vull dir que tot i que he intentat seguir un criteri 'objectiu', a l'hora de valorar la qualitat de les obres incloses, la meva subjectivitat hi és present. Es tracta doncs d'una (s)elecció totalment personal. Modificable, per tant, o ampliable, segons la voracitat lectora de cadascú.


Ahir van dedicar la primera sessió del Club a presentar el propi club. A valorar les qüestions més tècniques com horaris, dia de trobada, organització de la tertúlia i altres consideracions alienes al contingut pròpiament literari però no per això menys importants ja que es tracta de l'embolcall que farà que el Club passi de ser interessant a molt interessant. 


Segons Borràs la literatura neix, en certa manera, de la passió. 'Una passió viatjera i explotadora que està directament relacionada amb la necessitat de comprendre, d'entendre, d'explicar-nos el món'. I afegeix que 'té el poder màgic de commoure, de fascinar, d'encantar i d'instruir' i 'permet entretenir, fugir, consolar, reflectir estats d'ànim, viure vides en préstec...' La literatura és tot això i més encara. Per això ens fascina. Perquè ens permet viure altres vides tal i com nosaltres les imaginem a partir del que llegim i en el nostre cas a partir del que compartim. Els motius que ens porten a llegir són diversos i variats. Alguns lectors ho fan per adquirir nous coneixements, altres per divertiment, altres per evadir-se en móns desconeguts, altres per pur plaer... Com diu Michel Houllebecq, '`viure sense llegir és perillós perquè ens obliga a conformar-nos amb la vida'. 


En fi tot el que us he exposat fins aquí és el marc teòric, però ni aquest club ni cap altre seria res sense l'entusiasme dels lectors. Per acabar dir-vos que la idea de posar-lo en marxa ha estat meva però l'èxit serà de tots.

1 comentari: