diumenge, 23 d’octubre del 2011

Moisès Broggi a Girona


Aquest dissabte a la tarda vaig assistir a la llibreria Empúries de Girona a la presentació que va fer el doctor Moisès Broggi del seu darrer llibre 'Reflexions d'un vell centenari'. Acompanyat per l'escultor Domènec Fita i l'escriptor David Pagès, els quals van fer una elogi merescut de la tasca de Broggi i de qui van ressaltar-ne les qualitats més humanes, el reconegut humanista i metge va reunir un centenar de persones a la prestigiosa llibreria gironina. 'És un humanista de la talla de Trueta o Casals', va dir Pagès. La figura de Broggi va brillar encara més quan en el seu, breu però intens, parlament va dir que Catalunya té un lloc en el mosaic d'estats d'Europa 'sempre que trobi un camí pacífic' per ser-hi. Broggi va captivar l'auditori amb les seves paraules mesurades però plenes de determinació. 'Catalunya i Espanya és un dels problemes que li queda per resoldre a Europa', va dir. Per la seva banda David Pagès va indicar, referint-se a Fita i Broggi, 'estem davant de dos homenots de Pla'. Subscric el que va ressaltar Pagès quan va dir que té el bon costum de subratllar amb llapis els paràgrafs que li mereixen una atenció especial i que en el cas de les reflexions de Broggi va haver-hi de renunciar perquè hagués subratllat tot el llibre.

Broggi afirma que 'la categoria d'un poble no depèn del seu exèrcit ni dels seus comandaments militars, sinó de les seves entitats culturals i docents'. 'Sense cultura no hi pot haver democràcia', continua i acaba ressaltant una frase escrita a l'entrada de la biblioteca de Boston: 'En el nostre món, l'ordre i la llibertat només poden coexistir en presència de la cultura. 'El jove viu angoixat per les inseguretats de demà, i el vell, en canvi, en saber que no té futur, reconeix que el seu món és el de la memòria i que al final no és res més ni menys que tot el que ha pensat, estimat i realitzat en el curs de la vida. Ets tot el que recordes', diu Broggi en la primera pàgina. Un bon preludi del que ens reserva el llibre.

Agraeixo a la M. Carme Ferrer, de la llibreria Empúries, que em va fer arribar la invitació. A l'Enric, per ser-hi sempre, i en Jordi i la Mireia amb qui vàrem passar una vetllada molt agradable.
Domènec Fita, Moisès Broggi i David Pagès. FOTO: Enric Llauger

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada