dimecres, 28 de maig del 2014

Participem altre cop com a jurat del Premi Crexells

Aquest any alguns membres del club de lectura participem de nou com a jurat en la XLIII edició del Premi Crexells que atorga anualment l'Ateneu Barcelonès. Les obres finalistes aquest 2014 són 'Dos taüts negres i dos de blancs' de Pep Coll, Licantropia, de Carles Terés i Cròniques del déu coix de Joan Lluís Lluís. De moment hem llegit els dos primers i ara hem començat a llegir el tercer. Encara no ens hem trobat per comentar-los però fins ara les impressions dels lectors ens indiquen que es tracta de novel·les de molta qualitat. La casualitat, capriciosa, ha volgut que el darrer llibre comentat en la sessió ordinària del club fos 'A sang freda' de Truman Capote i la primera novel·la que hem llegit del Premi Crexells fos 'Dos taüts negres i dos de blancs' de Pep Coll. Aquest fet ens ha obert la porta de la comparació d'aquestes dues obres que tenen molts punts en comú. L'Ateneu posa a l'abast dels clubs de lectura participants en aquest event tota mena d'informació per tal que puguem fer la feina amb solvència. I per als clubs és una bona oportunitat de participar en un premi tan prestigiós com el Crexells sentint-nos partícips de la decisió del jurat.

Per una banda Dos taüts negres i dos de blancs' de Pep Coll, és la recreació d'un crim real i atroç que va quedar impune al Pallars. Una família de quatre membres, el pare, la mare i dues filles va ser brutalment assassinada i tot i que es va saber qui eren els culpables mai no es va fer justícia.

Licantropia, de Carles Terés és una novel·la que gira a l'entorn dels homes llop en una zona de la Franja on cíclicament apareixen afectats del mal de la licantropia. Mentre una família ho viu com una maledicció que porta els seus membres a matar els descendents nens, una altra ho viu com una oportunitat de reunir en un sol ésser superior les qualitats de l'home i les del llop.

Finalment hi ha Cròniques del déu coix de Joan Lluís Lluís. L'autor parteix de la idea que els deus antics van començar a morir en el moment en què els humans van deixar d'oferir-los sacrificis ja que vivien del fum d'aquests sacrificis.

El premi es lliurarà el pròxim 26 de juny en el transcurs de la Revetlla literària que es fa anualment a la seu de l'Ateneu Barcelonès. Abans però ens haurem de reunir nosaltres i fer el nostre veredicte que ja intueixo que serà difícil.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada